Klimatsmarta batterier och energispar

Att tänka klimatsmart gäller inte minst i våra hem. Med smart teknik och uppladdningsbara prylar säkerställer du att du inte hela tiden behöver köpa nytt och kan använda dig av dina hushållsprodukter och annat på ett bra sätt.

batteriDet finns mycket du kan göra hemma vad gäller din elektronik – för att vara med och bidra till ett hållbart klimat med mindre miljöpåverkan. Bland annat kan du investera i laddningsbara batterier från Batteriexperten, som gör att du inte behöver köpa nya batterier varje gång någon får slut på energi – du kan ladda upp och återanvända. Smart va?

Du som fortfarande kör på ”vanliga” batterier gör även bäst i att läsa på lite, för visste du att det är stor skillnad på livslängden hos en mängd batterier från olika märken? I en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa om hur vissa batterier håller bra mycket längre, än vad andra batterier med samma storlek gör. Mer om detta här.

Spara el och energi hemma

Det finns många fler sätt att spara energi och el på hemma. Några av dessa råd går det att läsa mer om i Aftonbladet, där tipsas det bland annat om detta:

 1. Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med fem procent.
 2. Nya tätningslister runt fönster och dörrar.
 3. Fäll ner persienner eller rullgardiner under vinternätterna för att behålla värmen.
 4. Använd energieffektiv belysning. LED- och lågenergilampor är betydligt mer energieffektiva och håller längre. För varje utbytt lampa sparar du upp till 600 kronor/år.
 5. Släck efter dig. Det drar inte mer el för att du tänder och släcker ofta. Skaffa timer eller rörelsesensor för att se till att lampan bara lyser när du är där.
 6. Dra ur alla laddare eller andra adapters när du inte använder dem.
 7. Använd energisparläge på din tv och dator om sådan funktion finns.
 8. Använd inte standby-läge på apparater äldre än fem år.
 9. Stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs.
 10. Ställ in rätt temperatur i kyl (+5 grader) och frys (-18 grader). Se till att dörrarna sluter tätt.
 11. Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går ett par gånger per år.

Ännu fler energispartips får det att läsa om på Energimyndighetens hemsida.