Ny teknik – inte alltid säkert

Det händer mycket på utvecklingsfronten när det kommer till teknik. Ny forskning, nya metoder och spännande idéer gör att det blomstrar på marknaden för intressanta och coola teknikprylar. Det handlar om allt från de senaste bland smartphones, självkörande bilar och häftiga gadgets som förenklar din vardag på olika sätt. Oavsett vad det gäller är det lätt att konstatera att den senaste tekniken är spännande och rolig att ta del av, dock är det viktigt att hålla sig uppdaterad om säkerheten i produkterna.

Skydda din mobil!

Säkerhet och integritet är ett hett ämne inom teknikvärlden. Aldrig tidigare har tekniken och datorerna varit så tätt inpå oss som de är idag. Vi har klockor på våra armar som mäter vår puls dygnet runt och har många andra smarta funktioner, via våra smartphones följs vår position via olika GPS-applikationer och via sociala medier delar vi med oss av vårt privatliv. Har den här ständiga tekniska närvaron några brister och nackdelar eller är det enbart underlättande att låta tekniken ta större ansvar över våra liv?

Ofta när det kommer nya uppdateringar till din smartphone är det för att kontra eventuella säkerhetsbrister i programvaran som skulle kunna innebära att din telefon kapas eller blir infekterad av virus. Dock är det inte alltid ett virus som är den största faran virus från en hackare. Blir din mobil stulen är inte din telefon helt skyddad mot intrång bara för att du har en sifferkod. Nyteknik skriver att det inte längre är säkert att skydda sig med en vanlig 6-siffrig kod. Det finns nu verktyg som hackare kan använda för att se förbi säkerhetsmjukvaran och sedan använda den för att knäcka koden på din telefon. Tipset de delar med sig av är istället att byta ut din 6-siffriga lösenkod mot ett så kallat alfanumeriskt lösenord bestående av både siffror, bokstäver och tecken. Det här gör det mycket svårare för hackarna att knäcka din kod och komma åt din information.

Kör bil utan att röra ratten

Ingen bil skriker teknik och framtid lika högt som en Tesla. Med bland annat automatisk fickparkering, touchskärm och autopilot kan man inte bli annat än imponerad. När nu Tesla Model-3 snart intar de svenska vägarna slår de på stort och öppnar även ett nytt servicecenter i Stockholm. Nu är det med andra ord perfekt att slå till på en elbil om du haft det i tankarna att lämna det fossila bränslet bakom dig.

Även om allt låter perfekt har även Tesla haft en del problem med säkerheten av deras bilar. Det har uppmärksammats att det skett olyckor då bilen kört på autopilot. I en intervju med CBS News berättar Teslagrundaren att det är av stor vikt att vara tydlig med att autopiloten aldrig kan komma att bli helt perfekt. Han menar på att inget i världen är perfekt, men att man i  framtiden kan komma att reducera antalet olyckor med en faktor på tio. Med det menar han att det skulle bli tio färre olyckor eller allvarliga skador. Något Elon Musk menar skulle göra en stor skillnad. Glöm därför aldrig bort att alltid ha säkerheten i bakhuvudet under alla omständigheter när du är på väg att införskaffa ny teknik. Oavsett hur bra något låter finns det en risk att det medföljer säkerhetsrisker.