Nytt från Apple

Senast Apple presenterade nyheter inför kommande år kretsade det mesta kring olika prenumerationstjänster liknande dem som finns för att streama film och tv-serier. Parallellt ställer sig många analytiker frågan om Apples tid som innovatörer är över. Här går vi igenom vad som kommer härnäst från ett av världens största företag.

Apple är vid sidan av bl.a. Google och Facebook ett av de senaste dryga tio årens mest revolutionerande företag. Med lanseringen av Iphone år 2007 startade en process som skulle komma att förändra hela världen. Därefter följde musikenheten Ipod, Ipad och en lång serie uppskattade laptops. Produkter från Apple finns nu att hitta i vart och vartannat hem och finns att köpa bland annat hos butiker som Phonehero.se med flera. Diskussionen om vad som står på tur härnäst för den globala IT-giganten är ständigt aktuellt.

Apple lanserar ett flertal prenumerationstjänster

Det tycks som att Apple kommer att spendera de närmsta åren med att främst fokusera på olika typer av prenumerationstjänster. Först och främst bland dem finns Apple TV Plus som presenterats som en tjänst som påminner om Hulu, Netflix och andra liknande streamingtjänster. Där kommer det gå att titta på en mängd olika program som producerats av hårdvarugiganten. Näst på tur står en speltjänst som kommer låta en streama spel på samma sätt som vi länge streamat film online. Apple förväntas också inom kort lansera en prenumerationstjänst för nyheter. I den ska man mot en fast månadskostnad få tillgång till innehållet i ett stort antal nyhetstidningar.

På hårdvarufronten går det trögare

Hela världen väntar som alltid på en ny Iphone men det ser ut som att väntan kommer att bli lång. När det gäller kommande hårdvara verkar det mest handla om varianter av gamla produkter. Till exempel talas det om nya versioner av Ipads, Airpods och deras stationära dator Imac. En annan trend som det talats mycket om när det gäller mobiltelefoner är vikbara modeller, d.v.s. mobiltelefoner som går att vika, lite som en plastmapp eller liknande. Flera profilerade mobiltillverkare har legat i startgroparna ett tag för att lansera mobiler av det nya slaget, men Apple har av okänd anledning valt att inte tala högt om den förmodat kommande trenden. Kanske håller de sig undan på grund av att tillverkare som exempelvis Samsung haft stora problem med vikbara mobiler.

Apple har många utmaningar framför sig

Under senare tid har det florerat en del negativa nyheter om Apple. I januari 2019 gick Apples VD Tim Cook ut och varnade investerare för att företagets vinster kunde komma att minska under kommande halvår. Bland skälen nämndes bl.a. minskande försäljning till följd av att allt fler konsumenter väljer att köpa nya batterier till sina mobiltelefoner snarare än att byta ut dem helt.

Apple befinner sig tveklöst fortfarande på topp som ett av världens största företag, i finansiell mening. En del analytiker menar dock att deras tid på toppen kan vara över. Resonemanget brukar lyda att företaget inte kommit ut med några storslagna innovationer på ganska många år. I vilket fall inte några nya produkter som varit lika omvälvande som Iphone var en gång i tiden.