Skydda din hörsel

Om du har investerat i nya högtalare eller om ska du på konsert med din favoritartist kan det vara lätt att glömma bort att även de bästa högtalarsystemen kan orsaka skada på din hörsel om volymen är för hög.

Som musikälskare är dina öron ditt viktigaste redskap, därför är det betydelsefullt att inte låta hörseln skadas. Oavsett vilken typ av högtalare eller hörlurar du använder är det därför viktigt att komma ihåg att vara försiktig med att ha hög volym för ofta eller för länge. Utsätter du dig för allt för höga ljud är risken stor att du får tinnitus vilket är en hörselskada som kan vara väldigt besvärande för många. På 1177 Vårdguiden nämner de att många beskriver det ljud som tinnitus främst förknippas med är en högfrekvent ton eller som ett tjutande ljud. På tidningen Hälsa skriver de att så många som 15% av Sveriges befolkning lider av tinnitus, vilket får en att förstå hur pass vanligt det är och där av också vikten av att skydda hörseln.

Hur kan du skydda hörseln?

Är du hemma är det enklaste sättet helt enkelt att försöka påminna dig själv att hålla ett öga på volymkontrollen. Tycker du det är svårt att veta om det faktiskt är för högt kan du ta hjälp av en decibelmätare till din smartphone. På så vis kan du finna den optimala volymen på din stereo och sedan låta volymen vara. Ett exempel på en sådan tjänst är Arbetsmiljöverkets app som mäter ljudnivån i din omgivning.

Ett tips om du lyssnar mycket på musik med hörlurar från din smartphone är att använda sig av en volymvarningsfunktion. Försök att ha som vana att kolla vad du har för volym då och då, det kan vara lätt att vänja sig vid den höga volymen. Om du har en iPhone ser du enkelt om du har en skadlig volym genom att volymmätaren blir röd när du har höjt för mycket. Ska du däremot gå på en konsert är det mest effektiva sättet att skydda hörseln att köpa ett par öronproppar. Inte bara skyddar dessa din hörsel, utan de kan även dämpa diskanta ljud att ljudkvalitén blir bättre!